Turn geschiedenis in notendop

Border1
oefening1
turnen begin 1800
Border3 wit

Turnen in de oudheid


Turnen werd door de Oude Grieken opgezet. In China en India werden in verschillende beschavingen al oefeningen gedaan om lenig en fit te blijven. Toen de Grieken zich er vervolgens in gingen verdiepen en wedstrijden wilden houden, moesten er regels komen om de sport professioneler aan te pakken. Zo ontstond de eerste vorm van turnen. Het turntoestel het paard is in deze periode ook uitgevonden, dit voorwerp wordt ook nu nog gebruikt in de turnsport. De Romeinen die de Griekse cultuur bewonderden, namen de sport over en noemden het arte Gymnastica naar het Griekse woord gymnasium wat oefenruimte betekent. Na de val van het West-Romeinse Rijk in 476 verdween ook de turnsport van het toneel.
 

oefening heren
paard voltige
Border3 wit

De Duitse School


In het begin van de 18e eeuw kwam er pas weer belangstelling voor de vergeten sport. Het moderne turnen werd toen ontwikkeld door de Duitser Friedrich Ludwig Jahn. Hij was de grondlegger van het nieuwe turnen en kwam met de Duitse School waarbij hij turnoefeningen bedacht. In 1811 opende hij in Berlijn zijn eerste turnschool. Hij bedacht allerlei turntoestellen zoals de rekstok, ringen en de brug.
 

brug2
OldSchoolTurnen1
Border3 wit

Nederland en de turnsport


In Nederland werd in 1830 de eerste turnvereniging opgericht waarna de turnsport ook in Nederland aan terrein won. Op 15 maart 1886 kwam het Nederlandse Gymnastiek Verbond tot stand als overkoepelende organisatie voor de sport. Een halve eeuw later werd dit de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond (KNGB). Turnen is sinds 1896 een Olympische sport. In 1928 werden de Olympische Spelen in Amsterdam gehouden en wonnen de Nederlandse turnvrouwen goud. Een groot deel van dit team bestond echter uit Joden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vijf van de turnsters en hun coach omgekomen in concentratiekampen.
 

brugturnen
Border3 wit

In 1999 fuseerde de KNGB met Koninklijke Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond (KNCGV) en werden de twee organisaties samen de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). De KNGU is de huidige turnbond. Epke Zonderland is de eerste turner sinds 1928 die voor Nederland Olympische goud behaalde op de Spelen van 2012 in London. In 2013 behaalde ook de wereldtitel. Met een score van 16.000 punten werd Zonderland eerste. Tweede werd de Duitser Fabian Hambüchen en derde werd de Japanner KoheiUchimura.

Epke%20Prestaasjes